11 tips som hjälper dig lyckas med marknadsföring på Facebook
Beräknad lästid: 6 minuter
Om du i fortsättningen ska lyckas på kanaler som Facebook måste du ha tillräckligt med kunskap och samtidigt mod att satsa på nya möjligheter. Om du vet vad du gör erbjuder Facebook som marknadsföringskanal fortsättningsvis rikligt med valuta för pengarna.
I den här artikeln har vi sammanställt 11 av av våra bästa tips för dig som vill marknadsföra bättre på Facebook. Hoppas att du har nytta och glädje av dem.
Innehållsförteckning
Innan du börjar: Låt din Facebook-sida se ut som ditt företag
Det är viktigt för företag att de på sociala medier återspeglar hur de verkligen ser ut. När det gäller exempelvis restauranger är det en bra idé att försöka väcka samma känslor hos besökaren som när den går in i restaurangen för första gången.
Sträva gärna efter ett estetiskt visuellt utseende. Vi rekommenderar att du använder företagets logotyp som profilbild. Tänk också noga på vilken typ av bild som fungerar bäst som omslagsbild. De andra bilderna på sidan kan variera, men sträva ändå efter att alla bilder representerar samma linje.
1. Tänk och agera lokalt
Även internationella kedjor och globala företag bör agera och tänka lokalt. Varje vägginlägg behöver inte beröra alla, men det måste alltid beröra någon. Om ett varumärke uppfattas som lokalt skapas det en närhet till det, vilket i sin tur genererar engagemang och ökar intresset. Även stora företag och varumärken kan lyfta fram lokala företeelser i sina publikationer istället för att alltid tänka på hela sin publik.
2. Fokusera på din egna publik
Det handlar om dem, inte om dig. Säg inte vad du själv vill säga, utan prata om sådant som publiken vill höra. Stör inte människor när de fokuserar på sådant som de tycker är intressant, utan bli själv det som intresserar dem. Innehållet måste vara nyttigt. Var också alltid äkta, kom ihåg vem du pratar med och varför de väljer att följa ditt företag. Din publik känner dig och gillar din tjänst eller produkt. Om du till exempel vill att folk ska äta på din restaurang, gör dem hungriga och erbjuder mat.
3. Vad är inläggets syfte?
Sätt alltid något mål för dina inlägg och tänk på vad du vill nå med dem. Vill du driva trafik till en webbshop eller butik? Är inlägget avsett att vara informativt eller helt enkelt ge glädje? Kanske förväntas kunden reagera genom att delta i en tävling? Ett mål behöver inte ens alltid leda till ett mätbart resultat, men att sätta något slags mål ger inläggen alltid ett syfte.
4. Kom alltid ihåg CTA
Det är bra om varje inlägg har en tydlig CTA (Call To Action). Vad förväntas av kunden? Vad önskar du att kunden gör efter att ha läst inlägget? Förmedla alltid tydligt den önskade åtgärden i inlägget. Håll uppmaningen så tydlig som möjligt och helst bara en per inlägg.
5. Uppmuntra människor till genuin växelverkan
Facebook satsar hädanefter mycket på äkta dialog. Det kan dock vara utmanande för företag att få sina följare att aktivt delta i relevanta diskussioner. Tidigare har det varit lätt att “klämma fram” reaktioner från människor, till exempel genom att uppmuntra dem att delta i tävlingar. Kvalitativa tävlingar kommer sannolikt att fungera även i fortsättningen, men de riskerar ofta bli billiga “engagemangskrokar”, vilket är precis det slags innehåll som Facebook kämpar för att begränsa.
6. Var konsekvent
En av de viktigaste faktorerna i en fungerande Facebook-strategi är en konsekvent publiceringstakt. Hur ofta du publicerar är inte lika viktigt som att du publicerar regelbundet. Undvik långa pauser och håll dig till den planerade takten.
7. Återanvänd dina framgångar
Vilken sorts innehåll har fungerat tidigare? Analysera dina tidigare handlingar och lär dig av dem. Du behöver inte alltid uppfinna hjulet på nytt, du kan ofta återanvända gamla idéer. Allt som har visat sig fungera bör användas antingen som sådant eller modifieras till nytt innehåll baserat på samma idé.
8. Använd inte upp allt du producerat på en gång
Även om det kan verka klokt att dela allt material så fort det är klart rekommenderar vi att du också sparar lite för senare publiceringar. Då det gäller aktualiteter är det dock naturligtvis en sak för sig. Om du till exempel deltar i en trevande konversation för dagen ska du inte panta på innehållet utan publicera direkt.
9. Gör en innehållsplan
När du planerar din strategi och ditt innehåll i god tid undviker du stress och framkrystat innehåll. Skapa en månatlig innehållskalender och schemalägg färdiga publikationer. På det sättet blir innehållshantering på sociala medier inte en konstant stressfaktor för ditt företag.
10. Dra nytta av aktuella händelser
När det gäller aktuella händelser, helgdagar och trender kan du antingen använda dem för att stödja din strategi eller utnyttja dem kreativt och gå uppströms. Notera till exempel speciella dagar då andra inte gör det och våga hoppa på trender tillräckligt tidigt.
11. Dela innehåll som dina kunder vill ha
Fokusera på vad din publik vill veta, inte vad du vill berätta för dem. Lös deras problem, skapa entusiasm och inspirera dem. Fokusera på kvaliteten i dina inlägg istället för kvantiteten. Var alltid osjälvisk. Våga prata konstruktivt även när det känns obehagligt, till exempel när ditt företag kritiseras. Om dina följare tycker att det är meningsfullt att delta i konversationen är det mer sannolikt att de också deltar.
Det kostar att delta
Tiderna har förändrats och det sociala mediefältet är inte längre ett likadant vilda västern som det brukade vara. Det finns inga magiska verktyg, utan för att göra en inverkan och säkerställa att du syns måste du vara redo att spendera pengar. Därför är det så viktigt att reklampengarna placeras korrekt och inte slösas bort på fel kanaler eller fel publik.
Lindebarn som ditt företags social media-manager?
Med våra lösningar Advertiser Plus och Marketer Pro ger vi företag av alla storlekar möjligheten att på ett lätt sätt få hjälp med hanteringen av Facebook och Instagram.